Dieselbil
Adblue är ett krav i moderna dieselbilar - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kör du dieselbil? Så sparar du 100-lappar på macken

Priset på diesel har fallit den senaste tiden, vilket har lett till ökat intresse för dieselbilar. Moderna dieselbilar förbrukar emellertid inte bara diesel utan även Adblue, och en ny granskning visar att priserna på detta varierar rejält. Att köpa på rätt ställe kan spara 100-lappar.


Adblue introducerades i samband med att utsläppskraven Euro 6, som reglerar utsläpp av kväveoxider från dieselbilar, trädde i kraft den 1 september 2014.

Dieselbilar med utsläppsklass Euro 6 är utrustade med en dedikerad tank för Adblue, som måste fyllas på av bilägaren med jämna mellanrum – annars stannar motorn.

Vi Bilägare har kartlagt priset på Adblue, och upptäckt att priserna kan skilja kraftigt mellan olika butiker och i vilken form vätskan säljs. Priserna kan även skilja mellan olika delar av landet.

Läs även: Tesla-förare sov på E4 med Autopilot – nu döms han

Adblue är ett krav i en modern dieselbil

Adblue är en urea-baserad vätska med ammoniak som aktiv substans.

Vätskan sprutas in i en så kallad SCR-katalysator i bilens avgassystem, där ammoniak från Adblue-vätskan reagerar med kväveoxiderna i de heta avgaserna och omvandlar dessa till ofarligt kväve och vattenånga.

Adblue-tanken på de flesta bilar har en volym på runt 10 liter, och påfyllning sker genom ett blått lock som antingen sitter bakom bilens tanklock eller under motorhuven.

Förbrukningen ligger enligt Vi Bilägare normalt sett på mellan tre och fem procent av bränsleförbrukningen. När vätskan är slut går bilen inte att köra.

Läs även: Henrik Fisker säljer hus i LA – värt mer än hans bilmärke

Priserna varierar rejält

Vi Bilägare har sammanställt vad det kostar att köpa tio liter Adblue i olika butiker, och skillnaden är stor.

Dyrast är det att köpa sin Adblue på dunk hos de stora bensinmacks-kedjorna. Allra dyrast är Preem, som tar 415 kronor för tio liter.

OKQ8 och Circle K tar båda 379 kronor för tio liter, medan priset hos Shell och St1 ligger på 289 kronor.

Läs även: Större risk att bli strandad med elbil? Siffrorna säger sitt

Billigaste sätten att köpa Adblue

Att köpa tio liter Adblue på dunk är betydligt billigare om man går till en större butik i stället för att köpa på macken.

Hos Granngården går 10 liter Adblue loss på 239 kronor. Går man till lågpriskedjorna Jula och Biltema sjunker priset ända ner till 159 respektive 149 kronor för tio liter.

Allra billigast kommer man dock undan om man inte köper sin Adblue i dunk, utan från de pumpar som finns på många mackar i anslutning till dieselpumparna.

Då kommer man undan med under 100 kronor för tio liter hos Shell, St1, Preem och OKQ8. 

Billigast av dessa är Shell och St1 med ett pris på 91,90 kronor för tio liter. Circle K anger inte vad man tar för pris för Adblue vid pump.

Läs även: Nu ska vägarna bli bättre – bilister uppmanas agera

Pris för 10 liter i dunk

Butik

Pris, kronor

Biltema

149

Jula

159

Granngården

239

Shell/St1

289

Circle K

379

OKQ8

379

Preem

415

Pris för 10 liter från pump

Butik

Pris, kronor

Shell/St1

91,90

Preem

92,90

OKQ8

99,90

Circle K

Pris uppges ej

Källa: Vi Bilägare

Bil