Swish Hanif Bali Mikael Skärholmen Mustafa Panshiri
Tusentals har visat sitt stöd via swish. - Foto: Fredrik Sandberg / TT och Privat

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp.
– Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.


Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Efter mordet i Skärholmen har två insamlingar till den mördade pappan Mikaels 12-årige son dragit in över 2,6 miljoner kronor.

Det rapporterade bland annat Dagens Nyheter.

Hanif Bali och Mustafa Panshiri

En av insamlingarna initierades av moderate politikern och debattören Hanif Bali.

Den andra startades av Mustafa Panshiri, en lokalpolis som håller i föreläsningar om gängvåld och integration.

MISSA INTE: Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

Mustafa Panshiris insamling har tillsammans med Hanif Balis insamling dragit in över 2 miljoner kronor i stöd till Mikaels familj.

"Jag var tvungen att göra något"

När Nyheter24 når honom har han lämnat över de insamlade pengarna till Mikaels familj.

– De är naturligtvis tagna av det inträffade våldsdådet. De tackar för stödet men det finns såklart inget som väger upp för att de förlorat Mikael, säger han.

Alla har ett ansvar att säga ifrån mot gängen i samhället. I alla fall enligt den tidigare Säpochefen Klas Friberg. Men Mikael fick betala för sitt civilkurage med en pistolkula i huvudet.

– Det är fruktansvärt. Och det värsta jag kunde tänka mig efteråt var att det här skulle leda till att färre vågar säga ifrån. Då var jag tvungen att göra något, säger han.

Han lade upp en insamling på sina sociala medier. Och redan efter några få minuter började swishandet, som växte till en swishlavin.

Den som vill läsa mer om insamlingen, eller själv bidra, kan gå in på Mustafa Panshiris twitterkonto.

Lättare än någonsin att samla in

Det är lättare än någonsin att starta en insamling tack vare att man både kan få spridning online för sina insamlingar, och att ekonomiska överföringar underlättats via exempelvis Swish.

Men insamlingarna har en baksida. Om man inte kan uppvisa att alla pengar gått till rätt ändamål kan man åka på en rejäl skattechock, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

 – Det har hänt tidigare att någon börjat en privat insamling, och som sen ska gå till ett särskilt ändamål som exempelvis under flyktingkrisen, säger hon.

MISSA INTE: Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Foto: Claudio Bresciani / TT

"Spara allt"

Men då är det viktigt att man sparar alla kvittenser så att man kan visa upp dem för Skatteverket vid en eventuell granskning.

– Det är viktigt att man kan redovisa underlag för vad det är för pengar och att man har skickat pengarna vidare på det sätt som man lovat. Det gäller även i sådana fall som detta när det av allt att döma ser ut att gälla ett vällovligt syfte, säger Pia Blank Thörnroos.

"Swisha inte om du inte är 100 procent säker"

I det här fallet ser det ut som att allt går rätt till.

Men annars tycker Pia Blank Thörnroos att man ska vara försiktig med att delta i insamlingar som inte använder sig av ett så kallat 90-konto. Det är ett välgörenhetskonto där man kan vara säker, eller nästan säker, att pengarna går mer eller mindre oavkortat till ändamålet som man samlar pengarna till.

– Det man inte vill är att skicka pengar till någon som börjar kompensera sig själv, kanske börjar ta ut en lön exempelvis för utfört arbete. 

Måste pojken betala skatt på sina gåvor?

Även om Hanif Bali och Mustafa Panshiri skulle missköta sina inbetalningar och bli tvungen att betala skatt på sitt samlande, så är det inget som kommer drabba Mikaels son eller hans familj.

– Pojken kommer exempelvis inte bli beskattad för det här beloppet. Det här rör sig om gåvor och det behöver man inte betala för att ta emot, säger Pia Blank Thörnroos.

Det har emellertid blivit viktigare att hålla ordning på mikrotransaktionerna ur ett skatteperspektiv. Flera som fått swishinbetalningar, exempelvis för influerares tjänster på nätet, har fått kvarskatt som måste betalas.

Vad kan hända om man inte har tydliga kvittenser i ordning när Skatteverket ringer på?

– Då kan det räknas som en vanlig intäkt, som en lön eller näringsinkomst. Och då ska man skatta på samma sätt som om man fått pengarna från jobbet. 

Inkomstskatten är olika hög i olika delar av Sverige. I Österåker har man en kommunalskatt på 28,98 procent 2024, vilken är Sveriges lägsta. Kommuninvånarna i Degerfors betalar nu 35,30 procent, Sveriges högsta inkomstskatt.

Skatterna ovan är innan jobbskatteavdratet.

Läs mer om ekonomi:

Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

90 000 småsparare snuvade på storkovan – är du drabbad?

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket