Pensiongruppens nya förslag möter kritik
Pensiongruppens nya förslag möter kritik - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.


I dagsläget kan den allmänna pensionen sättas på paus i händelse av att du skulle vilja det. 

Samma regler gäller inte för tjänstepensionen – i dag finns en regel som säger att ett påbörjat uttag av tjänstepensionen inte får vara kortare än fem år.

Men det har regeringen för avsikt att reglera i ett förslag från Pensionsgruppen som varit ute på remiss under vintern. I det föreslås att det ska bli möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepensionen. 

"Det ska bli enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen", går att läsa i Regeringskansliets pressmeddelande från december förra året.

Men förslaget har mötts av både ris och ros.

Frida Bratt: "Bra förslag"

I en intervju med Nyheter24 har sparekonomen Frida Bratt berättat hur förändringarna skulle kunna påverka pensionärer och blivande pensionärer, om de går igenom. 

– Det här gör att den som gått i pension kan ändra sitt beslut, om han eller hon vill börja arbeta igen. 

Hon är positivt inställd till den potentiella förändringen:

– Oavsett är det ett mycket bra förslag, med ökad flexibilitet för den enskilde och dennes ekonomi.

LÄS MER: Regeringen vill ändra pensionsreglerna – så påverkas du

"Orättvisor, otydlighet och ojämlikhet"

Men det låter inte likadant på alla håll. "Förslagen riskerar att leda till orättvisor, otydlighet och ojämlikhet", går det att läsa i en debattartikel som publicerats på Altinget.

Bakom texten står två tunga pensionsnamn: Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna (tidigare KommunalPensionärerna) och Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, 

Med 160 000 respektive 250 000 medlemmar arbetar de båda pensionärsförbunden för äldres ekonomiska trygghet, omsorg och hälsa. 

"Vår idé är det jämlika samhället där ålder inte spelar någon roll, där vi som har lämnat yrkeslivet bakom oss kan leva ett värdigt liv i ekonomisk och social trygghet", går att läsa på SKPF Pensionärernas hemsida.

Fällan som kan sänka din pension med 27 000 – varje månad

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Eva Eriksson (SPF) och Liza di Paolo-Sandberg (SKPF) Foto: Press

Tre huvudsakliga invändningar

Enligt di Paolo-Sandberg och Eriksson är förslaget efterlängtat, men bristfälligt:

"Vi anser att Pensionsgruppen har gjort det enkelt för sig – genom att enbart göra ett tillägg i den så kallade femårsregeln i inkomstskattelagen – i stället för att på allvar möjliggöra övergripande förändringar som ökar flexibiliteten i tjänstepensionen för alla dagens och morgondagens pensionärer."

De presenterar tre huvudsakliga invändningar mot förslagen. 

1. Reglerna ska inte vara frivilliga

De anser först och främst att reglerna behöver bli tvingande, så en person inte erbjuds flexibilitet via vissa tjänstepensionsavtal och inte andra. Detta leder till ojämlika förutsättningar att bestämma över sin pension, menar Paolo-Sandberg och Eriksson.

2. Reglerna ska gälla alla pensionärer

Man anser fortsättningsvis att flexibiliteten bör inkludera försäkringar som redan är under utbetalning, inte bara de som är planerade. Annars kommer inte dagens pensionärer kunna sätta sina tjänstepensionsutbetalningar på paus.

"Det vore en stor samhällsförlust i form av både arbetskraft och kompetens, men också en förlust för alla individer som inte ges möjlighet att förbättra sin ekonomi", skriver di Paolo-Sandberg och Eriksson.

3. Reglerna ska gälla längre än de första fem åren

De menar slutligen att flexibiliteten som föreslås bör gälla längre än bara de fem första åren efter det första pensionsuttaget, eftersom ett viktigt syfte med de nya reglerna är att förenkla för de seniorer som faktiskt vill arbeta.

På sin egen hemsida flaggar Pensionsmyndigheten för att den som inte har tjänstepension riskerar en låg pension.

"Tjänstepensionen har alltså blivit en nödvändighet, samtidigt som många pensionärer fem till tio år efter pensionering helt eller delvis står utan tjänstepension – som följd av kortvariga uttag", skriver di Paolo-Sandberg och Eriksson.

MISSA INTE: Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension