Johan Persson och Karin Löf vill uppnå ekonomisk frihet.
Johan Persson och Karin Löf vill uppnå ekonomisk frihet. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Privat

Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

Karin Löf och Johan Persson, som på Instagram går under namnet "Sparmakarna", har som mål att nå ekonomisk frihet.
– Ekonomisk frihet för oss betyder att vi har tillräckligt med pengar för att kunna leva på våra passiva inkomster, säger Johan till Nyheter24.


Att Johan Persson, 33, och Karin Löf, 30, som numera driver Instagramkontot @Sparmakarna, delar ett intresse för privatekonomi var något som paret upptäckte redan under en av deras första dejter. 

På en bensinmack frågade Johan vad hon hade för lön.

– Jag kommer ihåg att hon svarade väldigt naturligt på frågan. Från min sida var jag intresserad av hennes syn på ekonomi och att det var roligt att se hur hon reagerade på den frågan. För det är en fråga man inte ställer i Sverige. Det är jante, säger 33-åringen till Nyheter24 och konstaterar vidare:

– Där någonstans började vi inse att vi båda är galet intresserade av privatekonomi, sparande och investeringar. Vi började prata om mål med livet, ekonomiska mål, sparande i fonder, hur pengar är ett kraftfullt verktyg i livet men att det inte är pengarna i sig som är drivkraften, utan snarare någon form av jakt på frihet. 

Redan tidigt i förhållandet blev paret sambos. 

– Vi brukar skämta om att det var av ekonomiska skäl och inte av kärlek. Vi båda kände att ”varför bor vi i två lägenheter när vi i stort sätt är med varandra 24/7?”, säger Johan med ett skratt.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Första sparmålet: En resa till Mexiko

Bortsett från privatekonomi har Karin Löf och Johan Persson ett stort intresse för resande och det var också detta som blev startskottet för deras gemensamma sparande.

– Jag har varit en del i till exempel Uganda och Nepal. Johan har backpackat runt i Sydostasien och så vidare, men ingen av oss hade varit på andra sidan Atlanten, så vi kom fram till att vi vill åka till Mexiko tillsammans, berättar Karin och fortsätter:

– Det var nog det första konkreta målet vi hade tillsammans, alltså hur gör vi rent ekonomiskt för att sy ihop en sådan resa. Vad vill vi prioritera? Aktiviteter? Levnadsstandard? Det var det mest kortsiktiga målet. Sedan började vi prata sparande i större sammanhang, såsom ekonomisk frihet och hur vi vill leva fram över.

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

"Sparmakarna" siktar mot ekonomisk frihet

Sedan dess har mycket hänt och målen har både blivit fler och större. Ett sådant var att bygga eget hus och för två år sedan stod den 200 kvadratmeter stora villan, strax utanför Göteborg, färdig – eller ja, "färdig". 

– Vi har lagt ner mycket pengar i det huset och för att kunna göra det möjligt behöver vi ha struktur och vara disciplinerade med vår ekonomi. Vi som projektmänniskor gillar också att göra en hel del själva och lära oss saker, så vi har byggt hela övervåningen själva, och då menar vi verkligen själva, säger Johan.

– Vi har hamrat, spikat, målat, byggt väggar, tapetserat, lagt golv och allt därtill. Vi är inte klara och kommer nog aldrig bli. Vi ska bygga klart vårt garage, bygga ett badrum på ovanvåningen, lägga plattor, fixa trädgård , och så vidare. Det finns att göra. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men parets övergripande mål är något annat: ekonomisk frihet. 

– Och då menar vi inte ekonomiskt oberoende. Det är skillnad. Ekonomisk frihet för oss betyder att vi har tillräckligt med pengar för att kunna leva på våra passiva inkomster, att vi nödvändigtvis inte behöver ha arbeten som ger oss inkomst. Vi vill till exempel kunna dra igång projekt för välgörenhet eller bara ägna åt oss saker som är lustfyllda. Det får komma när det kommer, men prognosen säger att vi kommer hamna där om cirka 10-15 år om vi fortsätter investera som vi gör i dag. 

Sambo? Så mycket ska ni ha på sparkontot enligt experten

Så mycket sparar Karin Löf och Johan Persson i månaden

När Nyheter24 frågar hur mycket Karin Löf och Johan Persson uppskattar att de sparat under de senaste åren är det svårt att ge en konkret siffra.

– Men som sagt, vi har lagt ned miljoner på vårt hus, vi har miljoner investerade i diverse tillgångar, så det blir en del, konstaterar Johan. 

I dagsläget sparar paret mellan 20 000 och 30 000 kronor i månaden. 

– Det har vi dock inte gjort hela tiden. Det har tagit tid och vi lär oss hela tiden av oss själva. Det är det jag tror det handlar om, säger Johan och utvecklar:

– Det räcker inte att ”släcka bränder”, alltså typ hitta några småsaker som gör att man sparar lite pengar då och då. Det handlar om beteende, att kunna värdera saker och ting. Att ta reda på vad som är viktigt för en själv och kunna ta bort utgifter som inte betyder något. Man får träna på det. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt betonar Johan att de inte "fått några arv eller fancy jobb".

– Utan vi har hittat ett sätt som vi älskar att leva på och genom det klarar vi att spara mycket pengar. Det viktiga för oss är att inte ta bort de roliga sakerna. Vi lägger mycket pengar på aktiviteter vi älskar, god mat, bra kläder och så vidare. Vi har bara hittat ett sätt där vi plockat bort alla ”jag har ingen koll”-kostnader.

Läs fler artiklar om sparande här:

Lyxfällan-experterna: Så mycket ska du spara varje månad

Så mycket sparar svenskarna i din ålder

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

/