Postnords brevbärare har protesterat mot Annemarie Gardshols lön.
Postnords brevbärare har protesterat mot Annemarie Gardshols lön. - Foto: Jessica Gow/Stina Stjernkvist/Henrik Montgomery/TT

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna.
"Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.


POSTNORDS PUNKTLIGHET

Sommaren 2022 inledde Post- och telestyrelsen (PTS) en granskning av hur Postnord skötte utdelningsverksamheten i Sverige, efter omfattande klagomål. 

Sedan dess har punktligheten för både brev och paket försämrats, och i januari 2024 klarade Postnord inte av att leverera enligt kravet om 95 procent av breven ska vara levererade inom två dagar. 

I februari 2024 gick Postnords vd Annemarie Gardshol ut med att hon vill att servicekravet sänks till att 85 procent av breven ska komma fram inom tre dagar, kombinerat med ett krav på att 97 procent av breven ska vara framme inom fem dagar.

Sena brev, försvunna paket och ett växande missnöje hos svenska folket. Vad är det egentligen som händer med Postnord? 

I en serie artiklar granskar Nyheter24 varför Postnord blir allt sämre och inte kan leverera breven i tid. 

Här kan du läsa första delen: Hård kritik mot Postnord: ”Dyrare och mycket sämre”

Och andra delen: Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Och tredje delen: Kunderna rasar på Postnord: "Arg, ledsen och frustrerad"

Postnords stormiga år

Det har stormat rejält kring Postnord under Annemarie Gardshols tid som vd för företaget. 

Sommaren 2022 inledde Post- och telestyrelsen en utredning av Postnord efter omfattande klagomål på att breven inte kom fram i tid, eller till och med försvann. 

I samma veva vittande fler brevbärare om missförhållanden på jobbet i media, och hotades efter det om uppsägning. En av dem var Emilia, som du kan läsa mer om här:

Brevbäraren Emilia anmäler Postnord – efter larmet om arbetsmiljön 

Under 2023 lyckades Postnord inte heller leverera breven enligt kraven, och i takt med det har missnöjet växt med företaget. 2015 hade varannan svensk förtroende för "Posten", men i dag är siffran nere på 19 procent. Det är den lägsta siffran sedan 2020. 

Annemarie Gardshol är vd och koncernchef för Postnord sedan 2019. Foto: Fond&Fond

Annemarie Gardshol tjänar miljoner i lön 

Under de kritiserade åren har Postnords vd och koncernchef Annemarie Gardshol höjt sin lön rejält. 

2021 höjde hon sin inkomst med 21 procent till 708 333 kronor. Året efter blev löneökningen 19 procent och månadslönen landade då på dryga 842 000 kronor. 

Samma år fick brevbärarna bara en lönehöjning med 2,7 procent med förklaringen att pengarna inte räckte till. Genomsnittslönen låg då på 26 000 kronor.

Under 2023 drog Annemarie Gardshol in 11 228 000 kronor bara i lön, vilket ger en månadslön på 935 00 kronor. Bara Vattenfalls vd Anna Borg tjänade mer av de statliga cheferna.

Lönen ihop med pension och andra förmåner gav en total ersättning på 14 496 kronor, enligt Postnords ersättningsrapport för 2023, som Nyheter24 tagit del av. 

Ylva Ekborn, som tillträdde som tf vd för Postnord Sverige i december 2023, tjänade 3 430 000 kronor i lön samma år, och fick med andra förmåner och pension en total ersättning på 4 591 000 kronor.

Postnord-vd:ns galna lön: Så mycket tjänar Annemarie Gardshol

En brevbärare från Postnord i en postbil i Örnsköldsvik. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brevbärarnas upprop 

Löneutvecklingen har väckt ilska hos brevbärarna. Uppropet "Postnord: Ja till fler brevbärare, nej till extremhöjda chefslöner!" startades i december 2022. 

Uppropet riktar sig till Annemarie Gardshol och Ylva Ekborn och så här skriver brevbärarna: 

"Nu säger vi brevbärare stopp. Som högsta ledning är Gardshol ytterst ansvarig för att vi på Postnord ska klara vårt samhällsuppdrag. Hur rättfärdigar hon sin lön samtidigt som det inte finns resurser att dela ut posten i tid?

Därför kräver vi: 

Stoppa nedskärningarna

Fler brevbärare (sluta varsla oss!)

Stopp för extremhöga chefslöner"

Den 22 april lämnade representanter för uppropet in en namninsamlingen med 35 000 underskrifter på ett jättestort vykort till Annemarie Gardshol. 

Facket: "Har en galet hög lön"

I en tidigare intervju med Nyheter24 gav Sandra Svensk, ordförande Seko Posten, sin syn på Posntords vd:s lön. 

– Annemarie har en galet hög lön och jag förstår att det sticker i ögonen på våra medlemmar. Det är enorma skillnader om man jämför med vad en brevbärare, chaufför eller terminalarbetare har, sa hon då.

Här vägrar Postnord dela ut brev

Nyheter24 har vid flera tillfällen sökt Annemarie Gardshol och ansvariga på Postnord för en intervju, med de har avböjt att medverka på grund av "tid och tillgänglighet".

Vet du mer? 

Har du en historia om Postnord som du vill dela med dig av? Jobbar du som brevbärare? 

Hör av dig till alma.yttergren@nyheter24.se eller smsa 0702024841!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!