Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och EU-kandidat Emma Wiesner presenterar partiets EU-valaffischer och valkampanj på Gärdet i Stockholm.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och EU-kandidat Emma Wiesner presenterar partiets EU-valaffischer och valkampanj på Gärdet i Stockholm. - Foto: Samuel Steén/TT

C: Förbjud fossil energiproduktion till 2035

"Håll gränsen" är budskapet på Centerpartiets valaffischer. Det är en blinkning till dåvarande Centerledaren och statsministern Torbjörn Fälldins uttalande 1981, när en rysk ubåt strandade utanför Karlskrona.


I EU-valet vill partiet hålla gränsen både mot Ryssland och "fossilkramarna" inom EU, säger partiledaren Muharrem Demirok och partiets toppkandidat till parlamentet, Emma Wiesner, på en presskonferens på Gärdet i Stockholm.

De presenterar därför ett paket med förslag på klimatområdet.

Det handlar bland annat om ett omedelbart stopp för import av ryskt fossilt bränsle och att alla subventioner inom EU till fossilindustrin upphör.

— EU ger idag enorma mängder statsstöd till fossilbolag, säger Emma Wiesner som kallar det "hål i huvudet".

Utöver det vill partiet att det ska kosta att tillsätta fossila råvaror, som råolja, i nya produkter som kläder och plats. Från 2035 vill partiet också att fossil energiproduktion förbjuds helt i EU.

TT
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!