Sjukhuset i Banská Bystrica där Robert Fico har opererats och får fortsatt vård.
Sjukhuset i Banská Bystrica där Robert Fico har opererats och får fortsatt vård. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

"Positiv prognos" för Fico – skytten erkänner

Slovakiens skjutne premiärminister Robert Ficos tillstånd verkar röra sig åt det bättre hållet. Den misstänkte skytten har enligt slovakiska medier erkänt sig skyldig till attacken.


Fico genomgick en andra operation på fredagen.

— Gårdagens operation, som pågick i två timmar, har bidragit till en positiv prognos för premiärministerns tillstånd, säger landets hälsominister Zuzana Dolinková vid en presskonferens som regeringsföreträdare håller utanför sjukhuset i Banská Bystrica på lördagen.

Den andra operationen syftade till att ta bort död vävnad.

Försvarsminister Robert Kalinák tillägger att premiärministern ännu inte är i skick att flyttas till ett annat sjukhus i huvudstaden Bratislava.

Den misstänkte skytten, som av slovakiska medier har identifierats som en 71-årig pensionär, har gjort ett första framträdande i domstol. Där har han erkänt sig skyldig, rapporterar slovakiska medier med hänvisning till tv-kanalen TA3. Åklagare begär att han ska hållas fortsatt frihetsberövad.

Det var i onsdags eftermiddag som Robert Fico blev skjuten med flera skott när han träffade väljare på gatan efter ett framträdande i den mindre staden Handlová. Den misstänkte gärningsmannen övermannades och greps på platsen medan premiärministern skyndades till sjukhus. Fem skott avlossades och Fico ska ha träffats av fyra.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!