Bilder på den blödande kvinnan spreds i sociala medier
Bilder på den blödande kvinnan spreds i sociala medier - Foto: Isabell Höjman/Simon Rehnström/SvD/TT

Kvinna gravid i åttonde månaden nekades vård – barnet dog

Den blödande kvinnan, gravid i åttonde månaden, fick vänta utanför sjukhuset på en plaststol i två timmar innan hon fick hjälp – men då var det redan för sent. Nu tvingas sjukhuset se över sina rutiner.


En gravid kvinna i åttonde månaden ska ha stoppats från att komma in på sjukhuset i kinesiska Xi'an, eftersom det krävde ett negativt covidtest som var mindre än 48 timmar gammalt. 

Enligt en anhörig till kvinnan ska hon ha haft ett negativt provsvar som var några timmar för gammalt. 

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i Kina, där bilder och foton på kvinnan, sittandes på en plaststol utanför sjukhuset med blod rinnande längs med stolsbenen, spridits på sociala medier.

Kvinnan fick vänta på vård i timmar

Inlägget publicerades på nyårsdagen, och den anhöriga skriver i ett inlägg på sociala medier att kvinnan fick vänta i två timmar innan hon till slut togs till en operationssal. Väl där visade det sig att fostret avlidit.

Inlägget togs bort, men hade innan det hunnit få hundratals miljoner läsningar. Nu säger staden i ett uttalande att händelsen lett till utspridd oro och att den har haft en dålig påverkan. Sjukhuschefen har stängts av, liksom andra personer. Händelsen håller på att utredas, enligt stadens styre.

Kinesiska stadens coronahantering väcker uppmärksamhet

Den strikta nedstängningen av kinesiska Xi'an fick global uppmärksamhet i slutet av december, när stadens 13 miljoner invånare förbjöds att lämna sina hem, efter ett coronavirusutbrott.

Efter händelsen med den gravida kvinnan har Xi'ans hälsokommission sagt åt sjukhuset att be om ursäkt till allmänheten, reflektera och se över sina rutiner.

På onsdagen uppgavs att Xi'an öppnar så kallade gröna kanaler för att vissa speciella grupper – som gravida och kritiskt sjuka – snabbare ska få tillgång till vård.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!