Det började med att AIK-supportrar kastade in bengaler och bangers efter Djurgårdens ledningsmål, kort senare eskalerade våldet på läktaren på Tele2 arena under Stockholmsderbyt i maj i fjol. Arkivbild.
Det började med att AIK-supportrar kastade in bengaler och bangers efter Djurgårdens ledningsmål, kort senare eskalerade våldet på läktaren på Tele2 arena under Stockholmsderbyt i maj i fjol. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Huliganernas plan: "Kaos enda alternativet"

Morgondagen "kommer sluta på två sätt, paradis eller helvete". Så skrev de ledande AIK-huliganerna i sin instruktion till andra supportrar när de planerade skandalscenerna i Stockholmsderbyt mot Djurgården förra året. Nu kommer tingsrätten med sin dom.


Fakta: Åtalspunkterna

+ Anstiftan till våldsamt upplopp

Fem män i åldern 25–36 år är åtalade. Åklagarens yrkande: Ett år och tre månaders fängelse.

+ Våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman

Två män, 28 och 43 år gamla. Yrkande: Tio månaders fängelse.

+ Våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman

En 36-årig man. Yrkande: Tio månaders fängelse.

+ Våldsamt upplopp

En kvinna, 29 år gammal. Sju män i åldern 18–41 år. Yrkande: Mellan sex och tio månaders fängelse för de äldre personerna. Åklagaren yrkade på tre månaders fängelse för två 18-åringar, men tillade att duon dömas till villkorlig dom och samhällstjänst alternativt ungdomstjänst eftersom de båda var 17 år vid tillfället.

Källa: Stämningsansökan och Dagens Nyheter.

Totalt 16 personer åtalades för inblandning i skandalscenerna i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK – fem män i åldern 25–36 år ses som anstiftare till det våldsamma upploppet på Tele2 arena den 28 maj i fjol.

I beslagtagna telefoner har polisen kunnat följa hur männen i gruppchattar i meddelandeappen Telegram planerat aktionen.

"Avbryta skiten"

"Kaos är de enda alternativet", skriver en av de misstänka anstiftarna.

"Förlorar vi kommer de att brinna", svarar en annan.

"Beroende på hur illa resultatet är så är det ju bara att avbryta skiten", skriver en tredje man.

När Djurgårdens Marcus Danielson skickade in 1–0 i den 82:a minuten bröt mycket riktigt kaos ut på AIK:s läktarsektion. Bangers och bengaler kastades mot planen.

— Man kan se att de rör sig på given signal, sade åklagaren Simon Pittuco i samband med att åtal väcktes i början av mars.

När AIK-spelarna Axel Björnström och Erick Otieno några minuter senare blev utvisade eskalerade det. Stolar slets loss och kastades, poliser och ordningsvakter fick ta emot slag och sparkar mot sina huvuden. Efter runt en timmes avbrott spelades matchen klart.

Hur AIK-supportrarna ska agera har framgått i en instruktion som de fem huvudmännen har tagit fram och som sedan skickats ut till en större gruppchatt med 37 användare. Där framgår exempelvis vad som ska ske vid olika matchscenarier och vilka kläder man ska ha på sig.

I chattarna har männen pratat om att en stor så kallad OH-flagga (over head) måste finnas på plats på läktarsektionerna för möjligheten att kunna maskera sig i skydd av flaggan.

Vd fick sparken

Ett par dagar efter skandalscenerna ställs frågan i gruppchatten vad som ska ske vid en eventuell förlust i den efterföljande matchen hemma mot Kalmar.

Svaret blir att inga liknande kravaller ska genomföras. Ett mål verkar redan ha uppnåtts. Då har vd och klubbdirektör Manuel Lindberg – dagen efter derbyt – redan fått sparken.

"Styrelsen och ledningen började agera. Är ett stort steg i rätt riktning", skriver en av de åtalade uppviglarna.

Under rättegången har de åtalade förnekat brott och i polisförhör har många av de misstänkta varit helt tysta. Åklagaren har yrkat på fängelse i ett år och tre månader för de fem huvudmännen.

TT
/
/
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!