Alexandra Lazic drömmer om VM nästa år. Arkivbild.
Alexandra Lazic drömmer om VM nästa år. Arkivbild. - Foto: Henrik Eberlund/TT

Volleybolldamerna jagar VM-plats: "Häftigt"

De har redan spelat EM två gånger. Nu jagar Sveriges volleybolldamer en ny milstolpe: VM-spel nästa sommar. Det skulle vara hur häftigt som helst, säger Alexandra Lazic.


Fakta: Sveriges jakt på VM-spel

+ Sverige spelar sex matcher i European Golden League:

17 maj: Spanien, i Lund.

19 maj: Belgien, i Lund.

25 maj: Azerbajdzjan, i Blaj (Rumänien).

26 maj: Rumänien, i Blaj.

31 maj: Slovakien, i Bratislava (Slovakien).

1 juni: Slovenien, i Bratislava.

+ De bästa lagen av tolv går vidare till "Final four" som avgörs i Tjeckien, 15–16 juni.

+ De två bästa lagen därifrån får spela Challenger Cup i Filippinerna, 4–7 juli, som också är kvalturnering till Volleyball Nations League.

+ För att få spela VM i augusti-september nästa år gäller det att vara tillräckligt högt upp på världsrankningen den 12 augusti i sommar.

Den nu 29-åriga spikern debuterade i landslaget i sina tidiga tonår, för så länge sedan att hon själv inte minns exakt när det var.

Lazic har varit med på hela framgångsresan där kvartsfinalplatsen i EM 2021 än så länge smäller högst.

Nu har landslaget – med megastjärnan Isabelle Haak i spetsen – ett historiskt första VM-slutspel i sikte.

— Jag har varit med i det här landslaget så himla länge och för mig personligen, men också för svensk volleyboll, skulle det vara hur stort som helst, säger Alexandra Lazic.

Med start i kväll, mot Spanien i Lund, inleder Blågult spelet i årets European Golden League. Sex tuffa och ovissa matcher väntar under det som blir två ödesveckor i jakten på en plats i VM nästa år.

— Det kommer bli otroligt tufft, men det gör det också otroligt roligt. Det kommer inte gå att slappna av någon gång, varenda set kan bli avgörande, säger Lazic.

Fler länder

VM spelas nästa år för första gången med 32 lag, i stället för tidigare 24. Än så länge har 16 länder säkrat en plats. Sedan ska en eller flera värdnationer ha en friplats (Hongkong, Indonesien, Thailand och Vietnam har sökt). Resten av platserna fylls på med de högst rankade länderna på världsrankningen efter OS i augusti.

Alexandra Lazic i en EM-match förra året. Arkivbild.

Just nu är Sverige rankat tolva av de länder som än så länge inte har säkrat VM-spel.

Och bättre än någonsin, enligt Italienproffset Lazic:

— Vi har lite ny dynamik i laget med ny förbundskapten (italienaren Giulio Cesare Bregoli) och en del nya spelare. Men vi har också skaffat oss mycket mer erfarenhet och börjar vänja oss vid att spela den här typen av matcher. I början var allting nytt, nu är det kanske lättare att hålla nerverna i styr och jag skulle vilja påstå att vi är som bäst just nu.

— Sedan har vi haft en ganska kort samling med laget och "Bella" (Haak, nybliven Champions League-mästare) kom för bara några dagar sedan. Så om vi kommer att prestera vår allra bästa volleyboll redan i första matchen är svårt att säga.

Kan bli många matcher

Sverige möter sex olika länder i European Golden League, där tolv landslag deltar. De tre bästa går vidare till "Final four" i Tjeckien i mitten av juni, dit värdnationen redan är direktkvalificerad.

De två bästa lagen därifrån får sedan kvala till Volleyball Nations League i början av juli, i så fall en sista chans att samla på sig viktiga världsrankningspoäng i kampen om VM-platserna.

— Vi försöker tänka en match i taget, även om man såklart har i bakhuvudet vad det kan betyda för oss, säger Lazic.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!