Tanklocket
Knepet för att se vilken sida tanklocket sitter på - Foto: Pixabay/Malin Hoelstad/TT

Så vet du vilken sida tanklocket sitter på – enkla knepet

Kör man ofta olika bilar är det lätt att glömma vilken sida tanklocket sitter på, vilket kan ställa till det när man svänger in på macken för att tanka. Som tur är finns det en enkel ledtråd på instrumentbrädan av de flesta moderna bilar.


Världens dyraste bil – topplistan 2024De flesta bilförare har nog någon gång svängt in på en bensinmack i en ny, hyrd eller lånad bil och insett att man inte vet vilken sida tanklocket sitter på.

Detta kan lätt leda till att man parkerar med fel sida av bilen mot bensinpumpen. Som tur är finns det ett enkelt knep för att slippa dessa irriterande situationer.

Läs mer: Därför var Saab ett dåligt bilmärke – enligt GM-chefen

Vilken sida sitter tanklocket på?

Det enklaste sättet att ta reda på vilken sida tanklocket sitter på är inte att sticka ut huvudet ur bilen och titta, eller att ta fram mobiltelefonen och googla.

I stället räcker det med att kasta ett öga på instrumentbrädan, och symbolen för tankmätaren. Symbolen ser i regel ut som en liten bränslepump, och vid sidan av denna sitter det ofta en liten pil som pekar åt antingen höger eller vänster.

Detta indikerar vilken sida tanklocket sitter på.

I detta fall sitter tanklocket på bilens högra sida - Foto: Pixabay

Läs mer: Är elbilar framtiden? Allt fler svenskar negativt inställda

Kan även fungera på elbilen

Att veta vilken sida som just tanklocket sitter är emellertid inte ett problem på många moderna bilar, då de helt enkelt inte har något tanklock.

På elbilar gäller det i stället att ha koll på vilken sida som laddporten sitter, och vissa tillverkare monterar därför en pil bredvid batteriindikatorn för att visa vilken sida laddporten sitter på.

På vissa laddhybrider finns det till och med pilar som visar på vilken sida både tanklocket och laddporten sitter.

Läs mer: Världens dyraste bil – topplistan 2024

Läs mer: BMW skrotar klassiska modellnamn – efter över 50 år

Bil