EBU måste arbeta för att få tillbaka sitt rykte, säger idéhistoriker Andreas Önnerfors.
EBU måste arbeta för att få tillbaka sitt rykte, säger idéhistoriker Andreas Önnerfors. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Expert: Juryns röster ett ställningstagande

Trots all drama kring årets Eurovision kommer tävlingen komma tillbaka och återvinna sitt förtroende, tror idéhistorikern Andreas Önnerfors. Med segern i går såg vi vad själva värdet och idén med Eurovision är, säger han.


Ihärdiga protester för och emot Israels deltagande blandades med bomben att Nederländerna diskats. Dagen efter finalen har det spekulerats i om årets tävling var slutet för Eurovision som vi känner den.

Men Eurovisionfans kan vara lugna, enligt Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria och projektledare på medieinstitutet Fojo. Han ser inte att det råder någon fara för tävlingens överlevnad.

— Med segern i går såg vi vad själva värdet och idén med Eurovision är. Helt vansinniga, skruvade och underbara framträdanden som också lyfter fram artisterna och vad de står för. Naturligtvis är det också en stor seger för alla icke-binära, säger han till TT.

Schweizaren Nemo Mettler är den första icke-binära vinnaren i tävlingen någonsin.

Krävs tankearbete

För att Eurovision och dess arrangör EBU ska kunna reparera sitt rykte krävs det dock en hel del arbete enligt Andreas Önnerfors.

— Jag tror att EBU måste gå tillbaka och göra ett ganska omfattande tankearbete kring hur man vill att tävlingen ska organiseras.

Det handlar bland annat om bristande transparens i beslutsfattandet, missnöje från medlemsländerna och diskrepansen mellan folkets respektive juryns röster.

Trots näst flest tittarröster fick Israel relativt låga poäng från juryn, vilket väckt spekulationer om ett ställningstagande från domarnas sida.

— Det är klart det är det, men jag tror och hoppas att det är ett ställningstagande som är baserat på den artistiska kvalitén och föreställningen om vad det skulle betytt för Eurovision om tävlingen hamnar i Israel, säger Andreas Önnerfors.

Splittring består

Även Zoë Jay, som forskat om Eurovision vid Helsingfors universitet, tycker att EBU behöver göra en rejäl förändring. Hon har bojkottat och öppet kritiserat årets tävling på grund av Israels deltagande.

— Så länge Israel fortsätter att delta kommer vi att fortsätta se Eurovision-tävlingar likt den i Malmö. Splittringen kommer att bestå och bli ett stressmoment för artister, fans och värdnationer med fortsatta protester och störningar.

Inte heller Zoë Jay tror att Eurovision kommer att upphöra.

— Eurovision är så stort att de troligtvis kommer hitta ett sätt att fortsätta oavsett vad. Vilken version av Eurovision vi kommer att se beror dock på vilket beslut EBU fattar om vilka länder som får delta.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!