Nvidia-chefen Jensen Huang. Arkivbild.
Nvidia-chefen Jensen Huang. Arkivbild. - Foto: Eric Risberg/AP/TT

AI-giganten kan skaka om världens börser

Det är ett av världens högst värderade företag och har närmast blivit symbolen för den pågående AI-boomen. Vad kan stoppa den amerikanska chiptillverkaren Nvidia? På kort sikt är det deras egna begränsningar som är den stora utmaningen, säger Rasmus Jacobsson på Redeye.


Fakta: Högst värderade bolagen i världen

Enbart amerikanska bolag i toppen på listan över de högst värderade bolagen i världen:

1. Microsoft, 3 144 miljarder dollar (USA)

2. Apple, 2 909 miljarder dollar (USA)

3. Nvidia, 2 327 miljarder dollar (USA)

4. Alphabet (Google), 2 139 miljarder dollar (USA)

5. Amazon, 1 935 miljarder dollar (USA)

* Siffror från den 16 maj 2024

Källa: Companies Market Cap

Vissa analytiker har gått så långt som att kalla det världens viktigaste aktie. Nvidia, som gått från att designa grafikkort till datorspel till att bli en nyckelspelare inom AI, har gång på gång slagit marknadens förväntningar.

Föga förvånande är förväntningarna därmed högt ställda inför kommande veckas kvartalsrapport.

— Nvidias rapport är jätteviktig. Aktien har stått i centrum för AI-rallyt på börsen det senaste året, säger Maria Landeborn som är senior strateg på Danske Bank.

Vill ha mer

För ett bolag som Nvidia räcker det inte längre att leverera på förväntningarna, menar Landeborn.

— Marknaden vill ha mer, säger hon.

I dagsläget är Nvidias dominans inte särskilt hotad. Men konkurrensen kommer att öka gradvis. Bland annat har höjdarna Google och Microsoft, dessutom Nvidias egna kunder, meddelat att de ska utveckla egna chip.

Just nu är det snarare bolaget självt som är den stora utmaningen för att framgångståget ska fortsätta, menar Rasmus Jacobsson, analytiker på Redeye. Det vill säga hur mycket och hur snabbt man kan öka produktionen.

— Det är det som kan begränsa tillväxten och deras förmåga att slå förväntningarna för tillfället, säger han.

— Men försprånget kommer man att kunna ha ett bra tag till.

"Stora ord"

På lite längre sikt är, förutom ökad konkurrens från andra bolag, det pågående "digitala kriget" mellan USA och Kina något som skulle kunna sätta käppar i hjulet för chiptillverkaren, menar Landeborn.

— Frågan är om det kan få konsekvenser för Nvidias tillväxt med tanke på hur stor den kinesiska marknaden är. Att man inte kan leverera vilken teknik som helst till vem som helst.

Den senaste rapporten slog marknadens förväntningar med råge. Det viktiga i veckan blir att hålla koll på vad Nvidia säger om vägen framåt, enligt Landeborn.

— I samband med förra rapporten sade vd:n att det finns en enorm efterfrågan från företag, industrier och nationer – det är väldigt stora ord.

— Siffrorna han har levererat hittills är väldigt fina, men frågan är om man kan fortsätta leverera på de här förväntningarna och de som bolaget självt uttrycker.

TT
/
/
/
USA