"Duscha till en schlager!"
"Duscha till en schlager!" - Foto: Claudio Bresciani/TT & Janerik Henriksson/TT.

Uppmaningen i duschen: "Tre minuter räcker"

Göteborgs stad har genom att rida på Eurovisionvågen uppmanat sina invånare att korta ned sin tid i duschen. På hemsidan skriver kommunen "Duscha till en schlager!".


På Göteborgs stads hemsida är budskapet tydligt: Duscha till en schlager!

Staden har tagit tillfället i akt att låta Eurovision bidra till att människor duschar under kortare tid. På hemsidan uppmanas göteborgare att spara på vatten genom att halvera sin duschtid. 

Eurovision äger rum 7-11 maj i Malmö och i Göteborg uppmanar man invånarna att lyssna på bidragen i duschen.

Förutom att man sparar vatten och minskar sin miljöpåverkan lockar Göteborgs stad med det faktum att en schlagerlåt i genomsnitt är lika många minuter lång som göteborgarnas duschtid borde vara. 

Fått ditt BankID kapat? Det ska du göra

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Tidigare Melodifestivalentävlande med i kampanjen

I kampanjen deltar tidigare Melodifestivalentävlande. På bilderna syns Ida Redig som tävlade år 2018, Peter Samuelsson, medlem i Barbados som var med i Melodifestivalen åren 2000 till 2003 och Caroline Wennergren som tävlade 2005 och 2015.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

I genomsnitt duschar svensken i sex minuter åt gången – och det är fem och en halv gång i veckan. 

Göteborgs stad har räknat ut att en dusch förbrukar cirka 60-70 liter vatten vilket gör att man på tre minuter sparar cirka 30 liter. 

Funktionsnedsatt utsatt för övergrepp – kommunen: ”Vi har brustit"

De jobbar fyra dagar i veckan – med full lön

"Normalt sett" inte vattenbrist

På hemsidan står det att Göteborg "normalt sett" inte har brist på vatten men att dricksvattnet i framtiden måste räcka till fler. I en intervju med Göteborgs-Posten säger Ulrika Nazar, kommunikatör på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad, att staden växer.

– Vi vill inte behöva bygga ut i onödan. Ju fler vi blir och ju mer vatten som krävs, desto viktigare att vi håller nere konsumtionen, säger hon till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!