Sara Skyttedal och Jan Emanuel från Folklistan.
Sara Skyttedal och Jan Emanuel från Folklistan. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Skyttedal tar strid om knarket – igen

Sara Skyttedal är fortfarande för legalisering av cannabis och vill driva en "humanare narkotikalinje" i EU, säger hon till Veckorevyn. Samtidigt är hennes parhäst i nybildade Folklistan Jan Emanuel klart emot legalisering.


Skyttedal säger till tidningen att hon som företrädare för Folklistan kommer att rösta för "en mer human narkotikalinje" i EU-parlamentet om hon kommer in. Det har hon gjort upp med Jan Emanuel – som enligt Veckorevyn tydligt är emot.

— Vi har olika syn på den svenska lagstiftningen, men jag tillåts driva den frågan både i EU och här inom ramen för vårt samarbete, säger hon.

Ombedd att precisera vad hon vill driva på EU-nivå säger hon att det framför allt handlar om att "EU inte ska lägga sig i andra länders narkotikapolitik". Hon säger också att hon vill "minska narkotikans skadeverkningar".

— I Sverige har vi väldigt hög narkotikadödlighet jämfört med andra europeiska länder. Jag tycker det är rimligare att vi ska ha en nollvision om narkotikarelaterade dödsfall än en vision om ett narkotikafritt samhälle.

I fjol stormade det kring dåvarande kristdemokraten Skyttedal i narkotikafrågan. Efter att i en debattartikel ha uttryckt stöd för avkriminalisering av narkotikabruk och förespråkat legalisering av cannabis, tvärtemot KD:s hållning, vände hon och lovade att följa partilinjen. I vintras petades hon ändå som toppnamn till EU-valet – och lämnade partiet.

TT
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!