Människor hedrar den brittiske journalisten Dom Phillips och den inhemska experten Bruno Pereira som dödades i Amazonasområdet, den 5 juni 2022. Arkivbild.
Människor hedrar den brittiske journalisten Dom Phillips och den inhemska experten Bruno Pereira som dödades i Amazonasområdet, den 5 juni 2022. Arkivbild. - Foto: Marcelo Chello/AP/TT

Attacker mot klimatjournalister ökar

Allt fler journalister och mediehus som bevakar klimatförändringar utsätts för olika former av fysiska, verbala hot, trakasserier och attacker. Det visar ny statistik från FN-organet Unesco.


Att rapportera om klimatförändringar och miljöfrågor har blivit betydligt mer osäkert enligt Unesco som har sammanställt statistiken i samarbete med Internationella journalistfederationen (IFJ), utifrån svar från över 900 journalister i 129 länder.

Över 70 procent av de tillfrågade uppgav att de hade blivit utsatta för attacker, hot eller påtryckningar. Av dem hade 60 procent råkat ut för nättrakasserier och 41 procent fysiska attacker.

Sedan 2009 och fram till förra året har minst 749 journalister, grupper av journalister och nyhetsmedier som rapporterar om miljöfrågor attackerats. 44 har mördats under de senaste 15 åren. Minst 24 journalister har överlevt mordförsök.

Antalet mord under åren 2019-2023 var en tredjedel högre än de föregående fem åren.

Ungefär hälften av attackerna har utförts av statsaktörer som polis, militära styrkor eller regeringsföreträdare och drygt en fjärdedel av privata aktörer – det handlar om företag inom utvinningsindustrin, kriminella grupper, demonstranter och lokala samhällen, enligt Unesco.

Vilka som stod bakom de övriga attackerna har Unesco inte kunnat fastställa.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!