Den skattefria lyxen i Dubai lockar rika västerlänningar. Arkivbild.
Den skattefria lyxen i Dubai lockar rika västerlänningar. Arkivbild. - Foto: Kamran Jabraili/AP/TT

Svenskar tvättar pengar genom fastigheter i Dubai

De ekonomiska spåren efter kriminella i Sverige leder till Förenade arabemiraten, visar SVT:s Uppdrag granskning. Pengar tvättas genom fastighetsköp i lyxmetropolen Dubai.


Uppdrag granskning har, i samarbete med medieföretag i 58 länder, tagit del av läckta uppgifter om fastigheter i Dubai. 887 svenskar har identifierats som ägare av fastigheter i staden under de senaste åren.

Där finns idrottsstjärnor, affärsmän och influerare. Men också grovt kriminella – som en livstidsdömd gängledare, en kryptobedragare och en man kopplad till Allra-härvan.

66 av svenskarna är dömda för brott, har skulder eller får bidrag i Sverige.

Svenskar ägde år 2022 fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USA-dollar, motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor, enligt SVT.

Gängledaren, som är dömd för att ha beställt två mord i Malmö, äger exempelvis en tvårummare, värderad till över 4 miljoner kronor, som hyrs ut för 240 000 kronor om året. Samtidigt sitter han i fängelse i Sverige med miljonskulder till Kronofogden och skadeståndsanspråk från mordoffrens anhöriga.

Enligt chefsåklagare Pär Andersson är det svårt för svenska myndigheter att få stöd lokalt.

— Vi har skrivit till Dubai och begärt rättshjälp, men man får inga svar, säger han i programmet.

Sauod Almutawa, chef för finanspolisen i Dubai, uppger för SVT att man jobbar på att bättre kunna bistå utländsk polis och att Sverige i framtiden kan räkna med hjälp att beslagta kriminellas tillgångar.

— Dubai är inte en fristad för olagliga medel eller olagliga aktörer.

TT
/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!