Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tillsammans med Peter Hultqvist, partiets försvarspolitiske talesperson, under en pressträff på onsdagen.
Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tillsammans med Peter Hultqvist, partiets försvarspolitiske talesperson, under en pressträff på onsdagen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

S kräver ny säkerhetsprövning av SD-personal

Socialdemokraterna kräver en ny säkerhetsprövning av de sverigedemokratiska tjänstemän som arbetar i Regeringskansliet. Bakgrunden är TV4:s avslöjande om partiets så kallade trollfabrik. Även Miljöpartiet och Centerpartiet ställer krav på åtgärder.


Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för S, kallar de anonyma kontona som kopplas till SD:s kommunikationsavdelning för "ryssfasoner". Han riktar ett krav mot statsminister Ulf Kristersson (M).

— Kristersson måste säkerställa att ingen känslig information överförs från SD-tjänstemän i Regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik. Det är väldigt viktigt att den typen av utvärdering sker och att man säkerställer att så inte är fallet, säger han.

Redogöra för åtgärder

S vill även att försvarsminister Pål Jonson (M) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, ska redogöra inför riksdagens försvarsutskott vilka åtgärder som vidtas för att "stoppa desinformationsaktiviteter och säkra EU-valet".

Det här är inget som går att "vifta undan", enligt Hultqvist. Särskilt med tanke på EU-valet i början av juni.

— Det är klart att det är allvarligt, för det är manipulativt det man sysslar med. Därför är det något som vi tycker väldigt mycket liknar rysk metodik, säger han.

Särskild debatt

Miljöpartiet kräver i sin tur en särskild debatt i riksdagen – och pekar på att skattepengar används för att finansiera trollfabrikerna.

"Att ett riksdagsparti använder partistöd för att bedriva anonyma smutskastningskampanjer och sprida desinformation riskerar att skada allmänhetens förtroende för alla partier och i förlängningen vår demokrati", skriver MP:s språkrör Amanda Lind, i ett mejl till TT.

Centerledaren Muharrem Demirok anser att SD i den rådande situationen är ett säkerhetshot och kräver en utredning av om partiet spelat en roll i LVU-kampanjen som bedrivits mot Sverige – något som antyds i granskningen.

I "Kalla faktas" reportage framkommer att SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton som svartmålar både politiska motståndare och samarbetspartier i regeringen.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!