Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild. - Foto: Markus Scholz/AP/TT

Scholz om attacken: "Hotar demokratin"

En tysk socialdemokratisk Europaparlamentariker vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit misshandlad medan han satte upp valaffischer. Attacken fördöms av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz – som har varit i kontakt med Magdalena Andersson (S).


— Sådana här attacker hotar demokratin, säger SPD-ledaren Olaf Scholz.

Det var i fredags kväll som Matthias Ecke attackerades i Dresden. Ecke hör till Scholz socialdemokratiska parti SPD och ställer upp för omval inför nästa mandatperiod.

Polisen utreder attacken som politiskt motiverad, enligt tidningen Der Spiegel.

Han skadades så pass allvarligt att han fördes till sjukhus och kommer att behöva opereras för sina skador.

Flera gärningsmän

Vem som ligger bakom misshandeln är oklart, men eftersom gärningsmännen även vandaliserade valmaterial ses attacken som politisk. Enligt tyska medier ska det ha rört sig om minst tre gärningsmän.

"Våra demokratiska värden är under attack", skriver Eckes parti SPD i ett fördömande av dådet, rapporterar Thüringer Allgemeine.

Magdalena Andersson, ledare för SPD:s svenska systerparti Socialdemokraterna, säger till TT att hon har varit i kontakt med Scholz.

— Jag har hört mig för om hur den här personen mår och beklagat det som skett.

Andersson: Fruktansvärd attack

Hon är inne på samma linje, att det är en attack mot demokratin.

— Det är en fruktansvärd attack mot en ledamot i Europaparlamentet som bedrev helt vanligt kampanjarbete och satte upp valaffischer.

Förra veckan attackerades deltagare vid ett politiskt möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i södra Stockholm av maskerade män.

— Tyvärr har vi sett flera sådana attacker även i Sverige. Det är oerhört allvarligt och visar hur viktigt det är att dra en tydlig gräns mot högerextremism i alla dess former.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!