Rysslands president Vladimir Putin och Kina ledare Xi Jinping firar 75 år av diplomatiska kontakter mellan de två länderna genom ömsesidiga hedersbetygelser. och hopp om en ny världsordning.
Rysslands president Vladimir Putin och Kina ledare Xi Jinping firar 75 år av diplomatiska kontakter mellan de två länderna genom ömsesidiga hedersbetygelser. och hopp om en ny världsordning. - Foto: Alexander Ryumin/Kreml pool via AP/TT

Nöjd Putin hoppas på ny världsordning

Stormaktsbanden knöts allt hårdare när den ryske presidenten Vladimir Putin togs emot med öppen famn av Kinas ledare Xi Jinping. De två hoppas på en ny "mulitpolär" världsordning.


Fakta: Xi och Putin

Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin har tidigare enats om att de två ska ses en gång om året.

I mars 2023 besökte Xi den ryska huvudstaden Moskva för ett två dagar långt besök – lika långt som Putins besök var i Kina i maj 2024.

Xi Jinping är född i juni 1953. Han invaldes i politbyråns ständiga utskott 2007 och blev generalsekreterare för kommunistpartiet 2012.

Vladimir Putin är född i oktober 1952. Han har varit premiärminister och president i Ryssland i omgångar sedan 1999.

Källa: NE, AP.

Efter två dagar reste en uppenbart nöjd Putin hem till Moskva: Målet för de två ledarna att var att måla ut USA:s dominans som skadlig.

Den ryske presidenten avslutade sin resa med att gästa en rysk-kinesisk mässa i Harbin i provinsen Heilongjiangi nordöstra Kina. Den tekniska högskolan i staden, som anses ha nära samarbete med Folkrepubliken Kinas befrielsearmé, var en viktig anhalt enligt Putins program.

Multipolär värld

Den ryske ledaren sade där att "en ny multipolär värld skapas nu framför våra ögon", med främst USA som direkt mottagare.

— Det är viktigt att de som försöker behålla ett monopol på beslutsfattande i världen gör allt som står i deras makt för att se till att denna process sker naturligt, sade Putin enligt AP.

Han tackade sedan ledaren Xi för att de två kunde ha nästan en hel dag tillsammans i Peking på torsdagen där planer om en ny världsordning kunde planeras.

Utspelet var ett eko av besked från Xi och Peking om en ny världsordning – och de två stormaktsledarna hade nästan en hel dag på sig att tillsammans planera för framtida drag.

Samtida civilisation

Hemlighetsmakeriet kring mötet mellan de två i palatsområdet Zhongnanhai i Peking var omfattande, men båda sidor ville att mötet skulle framstå som avslappnat, vänligt, och "med avtagna slipsar", enligt nyhetsbyrån AP.

Inför avresan från Kina till Moskva ville den ryske ledaren markera att de två stormakternas relation är att räkna med i den globala storpolitiken.

— Kina och Ryssland är viktiga delar av vår samtida civilisation. Och vi har våra åsikter om hur den bör utvecklas, sade Putin.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!