Joel Eriksson Ek duckar hyllningarna och tittar framåt i VM.
Joel Eriksson Ek duckar hyllningarna och tittar framåt i VM. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hyllad stjärna ser framåt: "Vinna sista matchen"

Han har hyllats för sin insats i segermatchen mot USA – men för Tre Kronors Joel Eriksson Ek, 27, handlar VM inte om en premiär. Går vi bra som lag så ska vi se till att vinna sista matchen, det är därför vi är här, säger han.


Tre Kronor ställs mot nykomlingen Polen i sin andra VM-match på söndagen.

Starten på VM i Tjeckien blev den perfekta med 5–2-seger i stjärnmötet med USA.

Joel Eriksson Ek, Minnesotacentern, gjorde två mål och en assist och var inblandad i det mesta både när det gällde offensiven, defensiven och de heta, fysiska dusterna.

Centern i Tre Kronors förstakedja hyllades av Peter Forsberg i Viaplay, Aftonbladets mångårige hockeykrönikör Mats Wennerholm skrev att Eriksson Ek "kan växa till en ny folkhjälte i den här turneringen".

"Otroligt nyttig"

Landslagets förbundskapten Sam Hallam stämde in i hyllningskören och menade att Eriksson Ek, som gjorde 30 mål och 64 poäng denna säsong, gått lite under radarn i NHL.

— Man kanske bedömer honom efter att han kanske inte är den här 80–85-poängspelaren, men han är inte långt därefter. Han är också den killen man helst vill ha på isen vid en tekning i egen zon, första par ut i ett boxplay, första kille in i ett powerplay framför mål. Han är otroligt nyttig, sade Hallam efter matchen.

Eriksson Ek skrattar lite förläget.

— Det är klart att det är snälla ord, men det var en match och förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det som lag. Om vi spelar bra som lag så kommer vi att vara bra som individer också. Det går hand i hand, säger Eriksson Ek som är förstecenter även i Minnesota och assisterande lagkapten.

Pappa tog tre SM-guld

Den förre Färjestadsspelaren kommer från en riktig hockeyfamilj. Pappa Clas tog tre SM-guld med Färjestad och lillebror Olle, 24, är målvakt i Modo.

Har du några minnen från pappas karriär?

— Inte alltför mycket. Det är klart att jag har fått vara mycket runt honom och jag har spelat hockey med brorsan när jag växte upp. Det har bidragit till den hockeyspelare jag är i dag, säger Joel som var fem år när pappa vann sitt tredje och sista SM-guld.

Polen gör sitt första A-VM på 22 år och är till stor del okänt för Tre Kronors spelare.

— Jag vet att vi är nära Polen (bara drygt tre mil) och vi hoppas på att det blir ett oerhört bra drag. Så det gäller för oss att vara redo, det är en stor match för dem när de är tillbaka i A-VM. Så för oss gäller det att vara på tårna och göra att den matchen vi vann i går är värd något i slutändan, säger han.

TT
/
/
nhl
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!