Demonstranter i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Demonstranter i Georgiens huvudstad Tbilisi. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Tiotusentals demonstrerar mot "agentlag"

Tiotusentals människor demonstrerar återigen på gatorna i Georgien mot den omstridda "agentlagen", enligt en journalist från AFP. FN uppmanar landet att dra tillbaka lagförslaget.


— Nej till Ryssland, ropas av demonstranter i huvudstaden Tbilisi.

Flera har gripits, och polisen använder tårgas mot demonstranterna.

Tidigare under torsdagen ställde Georgiens parlament in dagens plenummöte, i ljuset av de skador parlamentsbyggnaden fått under de senaste dagarnas våldsamma demonstrationer mot den omtvistade lagen.

Protestvågen har pågått i några veckor. Den väcktes efter att regeringspartiet Georgisk dröm (Kods) meddelat att man vill införa lagen som syftar till att kunna stämpla organisationer som "utländska agenter" om de får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder.

En liknande lag i Ryssland används för att straffa regeringskritiker och tysta oberoende medier.

Totalt krävs tre vändor i parlamentet för att lagen ska få grönt ljus och presidenten kunna skriva under den. Den andra genomfördes under onsdagen och den sista är planerad till i mitten av maj. Det är oklart om tidsplanen påverkas av torsdagens inställda session.

Lagen har bland annat kritiserats av EU, och FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar landets regering att dra tillbaka lagförslaget. I ett uttalande uppmanar han i stället de georgiska myndigheterna att föra en dialog med bland annat medieorganisationer, och säger att stämpeln "utgör allvarliga hot".

Under torsdagen uttryckte även John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, en "djup oro" över lagförslaget.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!