Flera ungar av den utrotningshotade arten hammarhaj har hittats av forskare på en expedition i Galápagos marina naturreservat.
Flera ungar av den utrotningshotade arten hammarhaj har hittats av forskare på en expedition i Galápagos marina naturreservat. - Foto: Greenpeace

Första "hammarhaj-dagiset" i Galápagos hittat

Forskare vid en Greenpeace expedition har hittat vad man tror är det första "hammarhaj-dagiset" i Galápagos marina naturreservat.


Flera hammarhaj-ungar har under en tid kunnat observeras på det så kallade "dagiset", den plats som man tror att hajarna har valt som tillräckligt säker för att samla sina ungar för att de ska få växa och utvecklas i fred.

Galápagos naturreservat är känt för att ha stora ansamlingar av flerhornig hammarhaj. Men den hammarhaj som har ett slätare ansikte är väldigt sällsynt och sårbar då det är en minskande art. Nu har man lyckats märka en nästintill vuxen sådan hammarhajhona med spårningsutrustning, något som heller aldrig tidigare har gjorts i regionen.

Forskarna kan nu med hjälp av märkningen spåra hajen om hon lämnar naturreservatet, något som är viktigt för fortsatt skydd mot hajar i framtiden.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!