Det blev bråk på läktaren under Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena i maj förra året. Arkivbild.
Det blev bråk på läktaren under Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena i maj förra året. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter skandalderbyt: Yrkar på fängelse

Åklagaren yrkar på fängelse för 14 av de 16 personer som åtalats för inblandning i upploppet på läktarna under Stockholmsderbyt i fotboll mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena förra våren.


För fem av dem yrkar åklagaren på fängelse i ett år och tre månader, rapporterar Radiosporten.

De fem är misstänka för anstiftan till våldsamt upplopp. Övriga elva åtalades för delaktighet i våldsamt upplopp.

Det var i slutskedet av det fotbollsallsvenska derbyt mellan Djurgården och AIK den 28 maj i fjol som det urartade på Tele2 arena. Pyroteknik och bortslitna stolar kastades från läktarna. Maskerade personer tog sig in på planen och till angränsade läktarsektioner.

När åtalet väcktes i mitten av mars i år sade kammaråklagare Simon Pittuco att upploppet var organiserat i förväg.

— Man kan se att de rör sig på given signal, sade åklagaren till TT.

Det anser han är bevisat genom dels att personerna rört sig på ett koordinerat vis och dels genom chattar polisen hittat i beslagtagna mobiltelefoner.

— Där pratar man om det här, såväl under (matchen) och i viss mån även efteråt, men även innan. Där framgår det, påstår jag, att man har tänkt och också genomfört det här, sade Pittuco.

Samtliga åtalade har befunnit sig på AIK:s läktarsektioner. Fler än de åtalade har varit delaktiga i upploppet, men det har varit svårt med identifiering på grund av att många av personerna har varit maskerade.

De åtalade tilldömdes tillträdesförbud till fotbollsmatcher under 18–24 månader.

TT
/
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!