"Baby Reindeer", av och med Richard Gadd, gör succé på Netflix.
"Baby Reindeer", av och med Richard Gadd, gör succé på Netflix. - Foto: Ed Miller/Netflix

Sanningen bakom "Baby Reindeer" – det hände på riktigt

"Baby Reindeer" gör succé på Netflix. Men vad vet vi egentligen om de verkliga händelser som ligger till grund för serien?


Den nya serien "Baby Reindeer", som består av sju avsnitt, har snabbt seglat in på Netflix topplista, både internationellt och i Sverige.

Men visste du att serien är baserad på verkliga händelser? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om "Baby Reindeer". 

Veckans film och serier: Ryan Gosling som stuntman

När hade Baby Reindeer premiär på Netflix?

"Baby Reindeer" släpptes på Netflix den 11 april 2024.

Vem är Richard Gadd som skapat Baby Reindeer?

Richard Gadd, som både skapat serien och som spelar karaktären Donny Dunn, är en skotsk komiker, manusförfattare och skådespelare. 

År 2016 prisades Gadd för sin föreställning "Monkey See Monkey Do", som han också turnerade med i både Storbritannien och Europa.

Hans nästa föreställning, "Baby Reindeer", handlade om hans erfarenhet av att falla offer för en stalker och hade premiär 2019. Det är också denna föreställning som är förlagan till Netflix-serien, enligt BBC.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

Är Baby Reindeer baserad på en sann historia?

Ja, Baby Reindeer är alltså baserad på Richard Gadds egna erfarenheter av att bli stalkad. År 2015, när han jobbade på en pub i London, började han samtala med en kvinna i baren. 

Det var början på fleråriga trakasserier, där kvinnan i fråga ständigt dök upp på Gadds jobb och stand up-gig. Hon skickade också 41 000 mejl, 350 timmar av röstmeddelanden, 744 tweets, 46 Facebook-meddelanden och 106 sidor skrivna brev, enligt 7News

– Till en början tyckte alla på puben att det var kul att jag hade en beundrare. Sedan började hon ta sig in i mitt liv, förföljde mig, dök upp på mina gig, väntade utanför mitt hus, skickade tusentals röstmeddelanden och mejl, har Gadd berättat för The Times.

Allt om Avgrunden på Netflix: Rollista, inspelningsplats och stadsflytten

Foto: Matt Rourke/AP/TT

Vem är den riktiga Martha i Baby Reindeer?

Den kvinnliga stalkern i "Baby Reindeer" kallas Martha och spelas av Jessica Gunning. Vem den verkliga stalkern är har Richard Gadd valt att hemlighålla.

Faktum är att Gadd, när han skapade Netflix-serien, valde att göra flera justeringar för att man inte skulle kunna identifiera stalkern.

– Vi har ansträngt oss så mycket för att dölja vem hon är att jag inte tror att hon skulle känna igen sig själv, har Gadd sagt till GQ.

Vad hände med Martha i verkligheten?

Medan Martha, i "Baby Reindeer", dömdes till nio månaders fängelse och kontaktförbud är det oklart vad som hände med Richard Gadds verkliga stalker. 

Till The Times har han sagt att situationen "löste sig", men utan att gå in på några detaljer. Den verkliga stalkern verkar emellertid inte ha hamnat bakom lås och bom.

– Jag ville inte kasta någon som mådde så mentalt dåligt i fängelse, har Gadd nämligen sagt till The Times.

Richard Gadd om förövaren i Baby Reindeer

I "Baby Reindeer" blir karaktären Donny Dunn utsatt för sexuella övergrepp. Förövaren i serien är den äldre kollegan Darrien O’Connor, som spelas av Tom Goodman-Hill.

Även detta är baserat på verkliga händelser. I samband med serien har det spekulerats hejvilt om vem den verklige förövaren är och faktum är att Richard Gadd tvingats sätta ner foten.

"Snälla, sluta spekulera om vilka de här personerna är i verkligheten. Det är inte poängen med vår serie", skrev Gadd nyligen på Instagram, vilket TT rapporterat om. 

Netflix gör dokumentär om "Young royals"

Baby Reindeer säsong 2 – blir det en uppföljning?

"Baby Reindeer" är en miniserie och enligt Elle finns det i skrivande stund inga indikationer på att det skulle bli någon säsong två. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!