Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och partiets toppkandidat till EU-valet, europaparlamentarikern Emma Wiesner, inviger Centerpartiets valstuga på Soltorget i Stockholm.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och partiets toppkandidat till EU-valet, europaparlamentarikern Emma Wiesner, inviger Centerpartiets valstuga på Soltorget i Stockholm. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

C: Förbjud import av rysk fisk

Centerpartiet kräver ett stopp av import av rysk fisk och ryska fiskprodukter. – Vi måste hålla gränsen mot både Ryssland och miljöförstörarna, säger EU-parlamentarikern Emma Wiesner.


På en pressträff i Stockholm, där Centerpartiet under lördagen invigde sin valstuga, utformad som en fiskebod, inför EU-valet, kom beskedet att partiet vill stoppa den ryska fiskimporten. Enligt Demirok lastas ryssfångad fisk om till kylfartyg med annan flagg vilket räcker för att ändra ursprungsland – något partiet vill ändra.

— Trots att EU:s sanktioner har varit kraftfulla, har de inte varit tillräckliga. Vi skickar fortfarande blodspengar till Putins krigskassa genom importen av fisk. Så kan det inte fortsätta, säger partiledare Muharrem Demirok.

De återupprepar också kravet på ett undantagstillstånd för Östersjön och ett stopp för storskaligt fiske av sill och strömming för att fiskebeståndet ska kunna återhämta sig.

— Om Östersjöns sill- och strömmingsbestånd kollapsar vore det en katastrof för såväl ekosystemet som de kustnära samhällen som är helt beroende av fisket. Både för sin ekonomiska överlevnad och bevarandet av kulturvärden, säger Emma Wiesner, partiets toppkandidat till EU-valet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!