Palestinier går genom förstörelse i närheten av Shifasjukhuset. Bild från i början av april.
Palestinier går genom förstörelse i närheten av Shifasjukhuset. Bild från i början av april. - Foto: Mohammed Hajjar/AP/TT

Palestinsk läkare död i israeliskt fängelse

En ansedd palestinsk läkare som hållits frihetsberövad i mer än fyra månader har dött i ett israeliskt fängelse, enligt två organisationer för palestinska fångar. De beskyller Israel för hans död.


Adnan al-Bursh, chef för ortopedi vid Shifasjukhuset i Gaza, greps i december av israeliska styrkor när han tillfälligt jobbade på Awdasjukhuset i norra Gaza, enligt organisationerna.

Hans död kallas av organisationerna för en "avrättning", och enligt deras uppgifter är hans kropp kvar i israeliskt förvar, rapporterar Reuters.

I april meddelade den israeliska fängelsetjänsten i ett uttalande att en fånge som gripits med anledning av rikets säkerhet hade mist livet i ett fängelse, utan att gå in på dödsorsaken. En talesperson för fängelsetjänsten har uppgett att händelsen utreds och har bekräftat att uttalandet handlade om al-Bursh.

Bland annat Världshälsoorganisationen har upprepade gånger uppmanat till att attackerna mot sjukvårdsarbetare i Gaza ska stoppas.

Det palestinska hälsodepartementet uppger att al-Burshs död gör att siffran på antalet personer som jobbar inom sjukvårdssektorn som dödats av Israel sedan krigsutbrottet har stigit till 496.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!