Labour-politikern Sadiq Khan när han höll sitt tacktal på lördagen.
Labour-politikern Sadiq Khan när han höll sitt tacktal på lördagen. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

Khan återvald som borgmästare i London – igen

Det brittiska oppositionspartiet Labour vinner borgmästarvalet i London – vilket betyder att Sadiq Khan återigen är återvald som borgmästare i den brittiska huvudstaden.


För Khan innebär vinsten en tredje mandatperiod på posten. Khan valdes första gången 2016 och efterträdde Konservativa partiets (Tories) Boris Johnson, som senare blev premiärminister. Khan blev då den första muslimen att leda en stor västerländsk huvudstad.

Medan Khans anhängare framhåller hans prestationer, som att utöka husbyggandet, gratis skolmåltider för små barn och hålla transportkostnader i schack, anser hans kritiker att han åsidosatt en ökning av brott, motsatt sig bilanvändning och låtit pro-palestinska demonstrationer bli ett vanligt helginslag.

Sadiq Khan besegrade den konservativa utmanaren Susan Hall i borgmästarvalet med 44 procent av rösterna, mot Halls 33 procent – en vinst större än väntad.

Tories har gått på tå inför lokalvalen. De senaste opinionsundersökningarna har varit dyster läsning för partiet med premiärminister Rishi Sunak i spetsen. I höst hotas partiet av en historisk förlust – enligt de senaste mätningarna skulle Labour ta hem omkring 70 procent av stolarna i det brittiska underhuset om det var val nu. I ett sådant scenario kan mellan 250 och 300 Toryledamöter förlora sina platser.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!